2010. március 12., péntek

Leves - léböjt

A léböjt alatt lehet elvileg főtt és nyers levest is fogyasztani. Én jobban szeretem a főttet, mert annyira fázni szoktam ilyenkor, hogy jól esik a meleg lé és jobban "evés-érzetet" ad, mint a nyers. De ez tényleg ízlés dolga.

Szóval a főtt levesek így néznek ki:

Az alap mindig sok zöldség, én szoktam pl. zellergumót, krumplit, répát, hagymát megmosni,megtisztítani, felaprítani és kb. ugyanennyi vízzel egy lábosban megfőzni. Csak nagyon pici sót lehet adni hozzá. Aztán ezt leszűröm és egy tányérnyit szoktam enni. Ehhez mindig teszek kb. fél-egy evőkanál hidegen sajtolt olajat, mert nagyon szoktam fázni és a zsírmentes étkezés csak ront ezen. Meg hát egy kis olívaolaj tényleg egészséges is. Szoktam egy nagyobb fazékkal főzni, a maradék megy a hűtőbe, pár napig simán eláll. Ebédkor pedig mindig felmelegítem tűzhelyen (mikrót ne használjunk, nagyon egészségtelen!). Attól függően, hogy milyen zöldséget teszünk bele többségben, lehet belőle zellerleves, krumplileves, répaleves stb.

Nekem a mai levesem így nézett ki:

Hozzávalók:

3 kisebb krumpli
2 közepes sárgarépa
1 kis hagyma
kis póréhagyma
kb. negyed gumó zeller

Ezeket megtisztítottam, feldaraboltam, lábosba tettem. Ehhez öntöttem kb. 8 dl vizet, fél kk. sót tettem még bele és feltettem főni. Amikor a zöldségek megpuhultak ( kb. fél óra), akkor átszűrtem a levet 2 tányérba és 1-1 ek. hidegen sajtolt olajat tettem hozzá.



Egyébként nem tudom, ti hogy vagytok, de én elég nehezen viselem ezt a mai napot. Nyűgös vagyok és folyton az éhség-hányinger határán ingázom. De holnap már sokkal jobb lesz :)

5 megjegyzés:

tera írta...

Az én levesem is hasonlóan néz ki, csak olajmentes.
Ma remekül voltam, sok zöld teát ittam, na meg volt időm aludni is délután. Remélem ez így is marad.

tosiedina írta...

Szia!
Csak a levét eszed meg?A zöldségeket kidobod?A zöldségeket turmixolva,paszírozva meg lehet enni?

tera írta...

Igen, csak a levét. Sajnos nem lehet a zöldségeket megenni. Ugye Keriann?
Én még változatlanul jól érzem magam, ma megyek tornára is.És ti?

keriann írta...

edina: igen, csak a levét. Elvileg át lehetne passzírozni a zöldségeket, de szerintem a krumpli, zeller, répa nem túl lédús, nem hinném hogy sok minden kijönne belőle. Meg nagyon macerás. Szóval elvileg csak a lé. Majd a felépítő napokon meg lehet enni a zöldségeket is :) Praktikus, ha a család többi tagja nem böjtöl, ők megehetik a zöldséget. Én Tibinek a megmaradt zöldség+még plusz vízzel csinálok rendes levest, így nem kell kidobni. De pl. ha már pár nappal a böjt vége előtt készítesz, akkor érdemes félretenni, hűtőbe tenni, mert a felépítőnapokra nagyon jó.

Te is böjtölsz? :)

keriann írta...

tera: örülök, hogy jól vagy ma már én is jobban érzem magam. Ügyes vagy a tornával, sztem én ma még csak egy jógára leszek képes :) Meg megyünk moziba :DDD