2009. október 25., vasárnap

Kenyér - Vegéthó 7.

Ma reggel ismét finom sülő kenyérnek az illatára ébredtünk. Ezt a kenyérreceptet MissRuby kísérletezte ki, én csak kis változtatások eszközöltem rajta. Finom lett, de legközelebb kicsit több sót kell tennem bele, mert kicsit édeskés lett.





Hozzávalók:

4 dl szójatej ( én rizstejet használtam)

10 g friss élesztő

1 teáskanál méz (termelői)

1 evőkanál olivaolaj

1 teáskanál házi kenyér fűszerkeverék (édeskömény, koriander, kömény)

10 g darált mák

10 g zabpehely (bio)

10 g napraforgómag (bio)

300 g búza kenyérliszt (bio) (én 550-es lisztet használtam megint)

150 g teljes kiőrlésű búzaliszt (bio)

150 g teljes kiőrlésű rozsliszt (bio)

1 teáskanál himalája só


A hozzávalókat betettem a gépbe és szépen beidőzítettem reggelre, hogy finom friss legyen. Imádok a friss kenyér illatára ébredni :)
Amúgy az egyetlen, amire ilyenkor figyelni kell, hogy az élesztő ne érjen a folyadékhoz illetve a cukorhoz és a sóhoz. Én ezért ilyenkor először minden folyékonyat teszek a gépbe (olaj, tej stb.) aztán rá a lisztet és más szárazat. Aztán a liszthalomba két kis mélyedést csinálok, egyikbe a cukrot vagy mézet, másikba az élesztőt vagy élesztőport teszem. Így tuti nem ér össze addig, amíg el nem kezdődik a dagasztás ;)

2 megjegyzés:

J írta...

de jól hangzik!!

MissRuby írta...

Szerintem a rizstej miatt lehetett, mert annak olyan édeskés íze van, de talán tényleg elbírna még egy kanálka sót. Mondjuk én annyira nem szeretek/szoktam sózni...
Örülök, hogy ízlett! :)
(Egyébként ezt az élesztő és folyadék dolgot én is így szoktam csinálni, de néha teljességgel felesleges, mert pl. ez a kenyér is szépen megkel, ha közvetlenül a tejbe teszem bele.)