2010. január 30., szombat

Sült zöldségek, hamis túrógombóc, vadas mártás















A mai menüt már pár napja elgondoltam, kissé azért féltem, hogy mlyen lesz. Végül annyira finom lett, hogy leírom ide :)

Nagyon örültem a vadas mártásnak, mert nagyon szerettem, de sajnos mi mindig tejfökllel csináljuk otthon, és azt ugye most nem ehetek. Viszont így is finom volt, nem tudom, hogy csak én szoktam-e hozzá a "szója mellékízéhez" vagy tényleg nem érződött a különbség.

Másik nagy meglepetés, hogy Tibi is megette, sőt ízlett is neki :)

Sült zöldségek:

A recept a vegán vendéglő-ről származik.

Hozzávalók:

amúgy bármilyen zöldség, de ez a mix nekem nagyon bejött:

1 kis tök (hokkaido-t használtam, mert itt nem lehet kapni normális sütőtököt)
1 kisebb zeller
1 brokkoli
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis darab gyömbér

A tököt megmostam, felszeleteltem. A zellert meghámoztam és szintén szeletekre vágtam. A hagymát felkarikáztam, a fokhagymát felszeleteltem. Ezeket aztán egy alufóliával bélelt tepsire tettem és betettem a sütőbe 250 fokon. A megmosott brokkolirózsákat és a gyömbért csak később tettem rá, amikor már majdnem jó volt a többi. Kb. 1 órát lehetett bent a sütőben. Hmm, és azok az illatok, amik a sütés alatt elárasztották a konyhát!


Hamis túrógombóc:

A recept szintén a vegán vendéglő-ről származik.

Hozzávalók:

1 csomag tofu (250g)
150 g szójajoghurt
kb 1 csésze zabpehely
néhány csepp olaj
2 ek szezámmag pirítva
3 ek szárított búzacsíra
2 gerezd fokhagyma

2 ek tk tönkölyliszt

A tofut a joghurttal összeturmixoltam. A szezámmagot megpirítottam (vigyázat, pattog!). A tofukeverékhez hozzákevertem a zabpelyhet, szezámmagot, búzacsírát, lisztet és olajat. Sóztam és a préselt fokhagymát is hozzáadtam. Ezt összekevertem és hagytam kb. 15 percet állni, hogy megszívja magát a zabpehely. Ezután gombócokat gyúrtam belőle és sós forrásban lévő vízbe dobáltam őket. Amikor feljöttek a felszínre, akkor készem is vannak. Tibinek aztán pirított zsemlemorzsába forgattam, így aztán tényleg nagyon hasonlít az igazi túrógombócra. Bár ha cukorral és tejföllel akarjuk enni, mint ahogy mi szoktuk otthon, akkor a fokhagymát kihagynám belőle.

Vadas mártás:

Az eredeti recept Norcinál olvasható.

Hozzávalók:

3 db nagy sárgarépa
1 db fehérrépa
1 hagyma
egy kis darab zeller
4-5 ek szójajoghurt
mustár
őrölt feketebors
babérlevél

A répákat megpucoltam, felkarikáztam. A zellert is megpucoltam, feldaraboltam A hagymát felkockáztam, majd az összes zöldséget lábosba tettem és felöntöttem vízzel. Kis sóval és babérlevéllel puhára főztem. Utána a turmixgépbe mertem a zöldségeket és csak annyi főzővizet, ami a turmixoláshoz kellett. Hozzáöntöttem a joghurtot, 2 ek mustárt és ízesítettem sóval, borssal. Összeturmixoltam, és voala.

1 megjegyzés:

Szabóné Papp Emőke írta...

Tényleg finom lehetett! És igazán "extrán lúgosító menü":)
A gombocót énis kipróbálom a napokban!