2009. december 12., szombat

Karácsonyi sütés egészségesebben

Szóval akkor közkívánatra úgy döntöttem, hogy leírom a recepteket és a kísérleteimet az egészségesebb karácsonyi sütikkel kapcsolatban.



Mézeskalács:



A recept eredetije Verától származik:

Hozzávalók:

50 dkg tk. tönkölyliszt
25 dkg méz
1 tk sütőpor
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg növényi margarin

A díszítéshez:
mandula, dió, mazsola, szezámmag, napraforgó mag illetve én kikevertem porcukrot és keményítőt egy kis vízzel a cukormáznak. Sajnos már nem emlékszem milyen arányban, de nem kell megijedni, jobb ha jó kemény, különben elfolyik a mézeskalácson.

A lisztet és a langyosra melegített mézet a fűszerekkel és vízzel masszává gyúrtam, majd kb. fél cm vastagra nyújtottam. Tetszés szerinti formájúra kiszaggatom és díszítem. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon sütöttem. A recept szerint juharsziruppal megkenve fényes lesz a tetejük, nekem az nem volt, de így is szép szerintem. Aki édesebben szereti, az nyugodtan tehet több mézet szerintem, de nekem így pont megfelelő volt nem túl édesen. Ez is kemény lesz, mint a legtöbb mézeskalács, de dobozban tárolva 1 hét után kb. normális "keksz-állagú" lett.



Vegán linzer:


Ennek a receptnek az eredetije Fittanyukánál olvasható:

Hozzávalók:

250 g teljes kiörlésű tönköly liszt
250 g bio fehér búza liszt
100 g bio margarin
100 g barna nádcukor (aki édesebben szereti, az tehet többet)
1 tasak foszfát mentes sütőpor
2 dl növényi tej
3-4 evőkanál cukrozatlan kakaó por
Cukormentes lekvár
1/2 citrom leve és reszelt héja
1/2 kávéskanálnyi vanília kivonat

Máz:

50 g bio margarin
3 evőkanál kakaó vagy karobpor
1 evőkanál barna nádcukor
2 evőkanál rizstejszín
kevés víz ( kb. 1 dl)

A lisztet, cukrot, sütőport összekavartam és ketté osztottam, az egyikbe hozzá keverjük a kakaót, utána a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Tehát lesz egy kakaós és egy sima tésztánk.
Kb. 10 percre a hűtőben pihentettem.
Majd egyenként kinyújttam kb 0.3 mm vastagságúra (nyugodtan lehet nagyon vékony, meg fog dagani!!) és kivágtam a kis karácsonyi figurákat, előmelegített sűtőben kb. 180 fokon 20 perc alatt sült meg.

Amikor kihűltek a figurák, lekvárral egyenként összeragasztjuk a kakaós és sima sütiket.

Máz:

A margarint megolvasztottam, állandó keverés mellett hozzáadtam a cukrot, karob, vagy kakaó port és csomómentesre kavartam, hozzáöntöttem kevés vizet. Amikor picit besűrűsödött, akkor egyenként bele mártogattam a figurák egyik oldalát. Alufóliára tettem amíg megszáradt a máz. Sütis dobozban tárolva karácsonyig is eláll.


Elisen-Lebkuchen (tojásos):



Na hát ez eléggé németes, vagyis kell hozzá egy Lebkuchen-Mühle (mézeskalács-malom), de a tesóm szerint egy joghirtos pohárral is megoldható.

Hozzávalók:

300 g darált mogyoró
5 tojás (szerintem szókaliszttel kiváltható, de még nem próbáltam)
200g apróra vágott mandula
2 tk. fahéj
3 ek liszt
1 tk szegfűszeg őrölt
100 g kandírozott narancshéj
100 g kandírozott citromhéj
375 g bio barna nádcukor
1 kk sütőpor
1 kk kardamom
1 kk mézeskalács fűszer
Oblaten (ez olyasmi mnt az ostya) - sajnos nem tudom, hogy kapható-e otthon

Az egészet össze kell dolgozni, egy ilyen darabos masszát kap az ember. Ezért egyszerűnn a Mühlével rádolgozni az ostyára a "tásztát", de a tesóm már csinálta úgy, hogy levágta egy joghurtos doboz tetejét és azzal tette a tésztát az ostyára. Kiszúrni nem lehet, mert ez nem olyan tészta, inkább egy ragacsos massza.
Aztán ezeket 170 fokon 20 percig kell sütni. Ha kihűlt, csokival bevonni. Isteni finom!!!!

Nincsenek megjegyzések: