2011. április 17., vasárnap

Kenyérsütés - Kovászos bajor rozskenyér

Már régóta lógók ezzel a recepttel. Úgy volt, hogy januárban még voltunk egy ilyen kenyérsütő tanfolyamon, mert az volt a címe, hogy természetes teljes kiőrlésű kovászos kenyér készítése otthon egyszerűen. Hát engem leginkább az egyszerűen érdekelt, mert én bár hányszor próbálkoztam, egyszerű az nem volt. És mostanában az élesztőért sem vagyok oda, viszont kovásszal meg a kenyérsütő gépben sem vmi jó.
És láss csodát, tényleg nagyon egyszerű volt, együtt megsütöttük a kenyeret, amíg sült közben kicsit falatoztunk és még kovászt is vihettünk haza, mert hogy az az alapja mindennek. Ja és hát eléggé időigényes, mármint nem kell vele sokat sz/rakodni, sőt, gyúrni vagy ilyenek egyáltalán nem, csak sokat kell hagyni pihentetni, szóval be kell tervezni a dolgokat.

Akkor jöjjön a recept:

A lényeg egy a kis kovász. Lényegében ez egy darabka a kenyértésztából, amit félrerakok minden kenyérsütésnél. Nagyjából 2-3 hétig a hűtőben minden további nélkül eláll, állítólag fagyasztani is lehet, én azzal nem próbálkoztam. Szóval indításnak kell valahonnan szerezni ilyet, a bolti zacskóban kapható az nem igen jó, mert azt etetni kell x hétig vagy mi a szösz. Esetleg lehet kérni kovászt másoktól, vagy biopéktől. Mert sajnos állítólag a legtöbb pékség ma már nem hagyományos kovásszal készíti a kenyeret, hanem vmi "gyorskovász" nevezetű műcuccal :(
Szóval így néz ki az én kovászom:


1. lépés

1 kg tk. rozslisztet (akár frissen őrölt) 1 csésze kovásszal, 4 tk. kenyérfűszerrel és 1050-1100 ml vízzel elkeverni. Én csak egy villát szoktam használni a keveréshez, bőven elég. Kenyérfűszerből lehet többet, kevesebbet, ahogy szereti az ember. Én csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem szoktam tenni, mert T. nem szereti.
Ezt aztn konyharuhával letakarva 9-12 órát kell hagyni állni. (Én este szoktam betenni és akkor reggelig pihen)


2. lépés

Megint 1 kg tk. rozslisztet hozzá kell adni a tésztához és 1100 ml vizet, megint jól elkeverni. (megint csak elég a villa.)
4-7 órát megint konyharuhával lefedve pihenni hagyni. Ezalatt a kovász jól felfújja a tésztát.
(Én ezt reggel munka előtt szoktam és akkor munka utánig pihen)


3. lépés

Így néz ki a megkelt tészta:


0,5 kg lisztet (én ilyenkor már tk. tönkölyt szoktam, de lehet ugyanúgy rozsliszttel, vagy aki nem akarja annyira tömörre, az fehér tönkölyliszttel is készítheti) 4 tk. sót és ízlés szerint magvakat (napraforgó, dió, lenmag, tökmag stb.) hozzákeverünk. Itt már elég ragacsos és sok a tészta, úgyhogy villa helyett és a kézi keverőgép dagasztókarjával megyek végig rajta.
1/2 - 1 órát megint állni hagyjuk, fontos, h ilyenkor már nem kell hogy megkeljen a tészta.


Sütés

A tészta rettentő ragadós és nyúlós, nem egyszerű vele bánni, de a legjobban bevált módszer ez: A tésztát liszttel kb 2-3 mm vastagon megszórok. 4 részre (vagy ahány kis cipót akarunk kapni) osztom kézzel a tészta felületét vonalakkal, majd a vonalak mentén a kezem oldalával benyomogatom a tésztát. Ilyenkor a liszt belehullik a kezem által vájt mélyedésekbe, így nem ragad minden a kezemhez. Egészen a tál aljáig benyomkodom hogy lisztes leygen és egy kézmozdulattal kiemelem a darabkát a tálból és úgy ahogy van a sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Nem kell nagyon formálgatni, mert lisztes mindenhol és magától felveszi a kicsit lapos kenyérformát. Ne felejtsünk el egy kis darabka tésztát félretenni a következő sütéshez.
Előmelegített sütőben 240 fokon 20 percig sütjük, aztán visszavesszük 200 fokra és további 40-60 percig sütjük.




Hát ennyi.

Ja, és ez egy hatalmas adag! Én ennek az ötödéből szoktam készíteni, mert csak ketten vagyunk, ráadásul hét közben nem sok kenyér fogy. Tehát lépésenként 200 g lisztből csinálom. Így valamivel több mint 1 kg-nyi kenyeret kapok. 3-5 napig teljesen jól lehet enni a kenyeret, utána is eláll simán, akkor inkább már pirítós. Állítólag fagyasztani is nagyon jó, csak fontos, h ne egybe a cipókat, hanem felszeletelve.

Nincsenek megjegyzések: