És láss csodát, tényleg nagyon egyszerű volt, együtt megsütöttük a kenyeret, amíg sült közben kicsit falatoztunk és még kovászt is vihettünk haza, mert hogy az az alapja mindennek. Ja és hát eléggé időigényes, mármint nem kell vele sokat sz/rakodni, sőt, gyúrni vagy ilyenek egyáltalán nem, csak sokat kell hagyni pihentetni, szóval be kell tervezni a dolgokat.
Akkor jöjjön a recept:
A lényeg egy a kis kovász. Lényegében ez egy darabka a kenyértésztából, amit félrerakok minden kenyérsütésnél. Nagyjából 2-3 hétig a hűtőben minden további nélkül eláll, állítólag fagyasztani is lehet, én azzal nem próbálkoztam. Szóval indításnak kell valahonnan szerezni ilyet, a bolti zacskóban kapható az nem igen jó, mert azt etetni kell x hétig vagy mi a szösz. Esetleg lehet kérni kovászt másoktól, vagy biopéktől. Mert sajnos állítólag a legtöbb pékség ma már nem hagyományos kovásszal készíti a kenyeret, hanem vmi "gyorskovász" nevezetű műcuccal :(
Szóval így néz ki az én kovászom:

1. lépés
1 kg tk. rozslisztet (akár frissen őrölt) 1 csésze kovásszal, 4 tk. kenyérfűszerrel és 1050-1100 ml vízzel elkeverni. Én csak egy villát szoktam használni a keveréshez, bőven elég. Kenyérfűszerből lehet többet, kevesebbet, ahogy szereti az ember. Én csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem szoktam tenni, mert T. nem szereti.
Ezt aztn konyharuhával letakarva 9-12 órát kell hagyni állni. (Én este szoktam betenni és akkor reggelig pihen)


2. lépés
Megint 1 kg tk. rozslisztet hozzá kell adni a tésztához és 1100 ml vizet, megint jól elkeverni. (megint csak elég a villa.)
4-7 órát megint konyharuhával lefedve pihenni hagyni. Ezalatt a kovász jól felfújja a tésztát.
(Én ezt reggel munka előtt szoktam és akkor munka utánig pihen)

3. lépés
Így néz ki a megkelt tészta:

0,5 kg lisztet (én ilyenkor már tk. tönkölyt szoktam, de lehet ugyanúgy rozsliszttel, vagy aki nem akarja annyira tömörre, az fehér tönkölyliszttel is készítheti) 4 tk. sót és ízlés szerint magvakat (napraforgó, dió, lenmag, tökmag stb.) hozzákeverünk. Itt már elég ragacsos és sok a tészta, úgyhogy villa helyett és a kézi keverőgép dagasztókarjával megyek végig rajta.
1/2 - 1 órát megint állni hagyjuk, fontos, h ilyenkor már nem kell hogy megkeljen a tészta.

Sütés
A tészta rettentő ragadós és nyúlós, nem egyszerű vele bánni, de a legjobban bevált módszer ez: A tésztát liszttel kb 2-3 mm vastagon megszórok. 4 részre (vagy ahány kis cipót akarunk kapni) osztom kézzel a tészta felületét vonalakkal, majd a vonalak mentén a kezem oldalával benyomogatom a tésztát. Ilyenkor a liszt belehullik a kezem által vájt mélyedésekbe, így nem ragad minden a kezemhez. Egészen a tál aljáig benyomkodom hogy lisztes leygen és egy kézmozdulattal kiemelem a darabkát a tálból és úgy ahogy van a sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Nem kell nagyon formálgatni, mert lisztes mindenhol és magától felveszi a kicsit lapos kenyérformát. Ne felejtsünk el egy kis darabka tésztát félretenni a következő sütéshez.
Előmelegített sütőben 240 fokon 20 percig sütjük, aztán visszavesszük 200 fokra és további 40-60 percig sütjük.


Hát ennyi.
Ja, és ez egy hatalmas adag! Én ennek az ötödéből szoktam készíteni, mert csak ketten vagyunk, ráadásul hét közben nem sok kenyér fogy. Tehát lépésenként 200 g lisztből csinálom. Így valamivel több mint 1 kg-nyi kenyeret kapok. 3-5 napig teljesen jól lehet enni a kenyeret, utána is eláll simán, akkor inkább már pirítós. Állítólag fagyasztani is nagyon jó, csak fontos, h ne egybe a cipókat, hanem felszeletelve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése