2010. november 4., csütörtök

Sok diéta, módszer, de egy lényeg


"TÈNY: Többet er egy közepesen hatekony dieta, amit kepes vagy sokig csinalni, mint egy tökeletes etrend, amit egy het mulva feladsz."
/Schillinger Zsú/

Azt hiszem jobb mottot nem is valaszthattam volna :)

Teljesen egyetertek ezzel az allitassal. Sajnos az utobbi idoben en is csak egyre inkabb azt kerestem, hogy mivel es hogyan lehet lefogyni minel hamarabb es minel tobbet. Mindegy, ha durva, mindegy, ha kinzas. Viszont azzal nem szamoltam, hogy mindel durvabb, minel eredmenyesebb, annal nagyobb erovel tor majd elo utana a " bepotolni most azonnal" vagy. Es higgyetek el nekem, fel voltam ra keszulve, nagyon elhatarozott voltam, h mostpedig azert sem fog gyozni. de nem igy lett. Es utana meg nagyobb a depi, a lelkiismeretfurdalas es az önostorozas, hogy ha vegigcsinalta az ember, akkor miert nem tudja megtartani, amiert kuzdott.

Nos ezert akkor most alljon itt egy nagyon egyszeru fogyokuras "recept". Nem talaltam fel a spanyol viaszt, valoszinuleg semmi ujdonsag nincs benne es nagyon egyszeru. En megis azt hiszem, hogy hosszutavon ez vezethet csak tartos fogyashoz. Eleg sok dietat tanulmanyoztam az elmult hetekben (horror aron kaphato fogyokuraktol kezdve) es a lenyeget leszurve nagyon egyszeru:

Sok feherje, minimum szenhidrat es rengeteg zöldseg. Ugye, semmi uj.

Egy napra lebontva pedig igy:

Reggeli: leginkabb reggel együnk szenhidratot, ilyenkor meg van ideje a szervezetnek lebontani, szüksege van az energiara. Persze nem peksutemenyre gondolok, hanem gabonakasara vagy max. 1 szelet teljes kiorlesu rozskenyer zoldsegkremmel es zoldseggel, vagy gyümölcs (szojajoghurttal)

Ebed: feherje zoldsegekkel, salatak (persze nem gyari ontettel), sült tofu, szejtan, sült zölsdegek. De kis szenhidrat megengedett, foleg ha utana delutan meg sportolunk. Szoval gabonakasak zoldsegekkel, foleg barnarizs, koles, hajdina, quinoa, zab, arpa es ilyenekre gondolok.

Vacsora: mar lehetoleg ne legyen szenhidrat. Konnyu salata, kis zoldsegmartogatos, esetleg egy kis tofuval, magokkal megbolonditva.

Fontos meg, h az etkezesek kozott lehetoleg legyen 5 ora szunet. De teljes szunet, maximum viz, vagy tea magaban. Ez azert fontos, hogy legyen eleg ideje az inzulinnak felnyitni a sejtfalakat, hogy a tapanyagot felvehessek, de ne is maradjanak nyitva, hanem legyen idejuk bezarodni is utana.

Ja es mivel ismerem magamat, heti 1-2szer egeszseges nasit megengedek :)

Ja es persze figyelni az alapanyagokra, csak teljes kiolesu dolgok, lehetoseg szerint minden allati eredetu dolgot hanyagolni es nulla (vagy nagyon minimalis) cukor. Az adagokat is jobb az elejen kontrollalni. Normalis esetben reggeli pl. 2 dl növ tej es 40 g zabpehely, ebed: 150 g zöldseg es 90-100 g tofu vagy hüvelyes, este szintugy. Csak mert az sem hasznal, ha 2 tanyernyi sült zöldseget belapatolunk (ahogy en szoktam).

Ez lenne ugy az iranyado cel most nalam.

Kerdes? :)))

5 megjegyzés:

vandy írta...

Igen ez jó és bevált diéta, csak nem szabad megbotlani. Egy darabig jól működik nálam, aztán jön a bevacsorázás vagy sokat kell ennem szindróma. De még mindig ez a legjobb, és ezt lehet tartósan követni.
Kérdés:
Milyen pozitív változásokat észlelsz Magadon, amióta vegetáriánus lettél???

keriann írta...

Hat ez igaz, de minden fogyokurara igaz. Es a megbotlas meg nem baj, ha az ember vissza tud terni a helyes uthoz.
Es sajnos a "bevacsorazas" meg a "sokat kell ennem" szindroma minden dietanal van, nalam legalabbis. (Nem csoda, h 2 het alatt visszaszedtem a leadott 3 kg-t...)

Pozitiv valtozas? Huhh, nem tudom. Mar 3 eve az vagyok, ugyhogy nem is nagyon emlekszem mar. Talan az a hulye nyomas erzes a gyomromban (amikor olyan mintha ko lenne benne) nincsen. Meg az emesztesem egyenletesebb. Csak nalam meg az a baj, hogy nem vagyok teljesen vegan (illetve neha igen neha nem), meg soksok cukrot eszem (ezzel nagyon kuzdok) es sajnos ez mind mind kene, hogy igazan jo legyen. Szerintem :)

vandy írta...

Szerintem a tejtermékek és a tojás azért kell, mert a fehérjét akkor nehezebb pótolni csupán növényi táplálékokból. A munkatársam kb. 20 éve vegetáriánus, mondta, hogy sokkal jobb lett azóta a közérzete, nyugodtabb, jobban elfogad másokat. Két év után viszont a halat elkezdte enni, mert hiányérzete volt, de más húsra nem tért vissza.
Hát igen a szénhidrátot is csökkenteni kell, én egy jó ideje a kávét, teát cukor nélkül iszom, már az is valami. De szerintem a zsír a leggyilkosabb nemhiába abból 1 gr 9 kcal, azt is próbálom csökkenteni pl. rántás, margarin elhagyása.

keriann írta...

Ezzel nem értek egyet. A növényi fehérjék ugyanolyan, ha nem jobb fehérjeforrások (könnyebben veszi fel a szervezet), azonkívül pedig a legtöbben amúgy is túl sok fehérjét fogyasztunk.

Viszont a zsír nem gyilkos! Csak arra kell figyelni, hogy egészséges, hidegen sajtolt bioolajokat használjunk, ne margarint stb. Viszont nagyon fontos, hiszen sok vitamin csak zsírban oldódik! Egyébként pedig a szénhidrát sem rossz, csak a rossz minőségű, "üres szénhidrátok", mint fehércukor stb. És ezek is mind-mind zsírrá alakulnak a szervezetünkben, pedig nem zsírok!
És írod, h elhagyod a rántást, de pl. mennyi sajtot eszel? (kb. 50% zsír!)

vandy írta...

Igazad van a vega étkezésnek rengeteg előnye van! Viszont nagyon tudatos megtervezést igényel, főleg terhességnél. Saját tapasztalatból tudok egy példát mondani, egy vega anyukának visszamaradt gyereke lett mozgásban, értelmileg és korához képest picike volt. Sérült gyerekekkel foglalkozom, nem állítom, hogy konkrétan a táplálkozásából lett ez a következmény, de más okot nem találtak. Felnőtteknek aláírom nagyon jó, nagyon sok előnye van, igazad van, és bocsánat nem okoskodni akartam.
És persze a "jó" telítetlen zsírsavakról is igazad van, egyetértek. Sajtot is ritkán eszek, ha megkívánom.