2010. február 24., szerda

Bővebben a léböjtről


Szóval akkor néhány szó a léböjtről.

A léböjt egyik célja a méregtelenítés, a megtisztulás. A böjt közelebb visz bennünket a test, a szellem és a lélek egységének teljes megismeréséhez. Régi idõkben a böjtölés mint szellemi-spirituális gyakorlat a lélek és a szellem erõsítésére szolgált, és a mai napig szerepet játszik a nagy világvallásokban. Ezt a legintenzívebb természetes gyógymódot ugyanakkor az orvoslásban is használják, egyrészt megelõzésre, másrészt terápiai és gyógyító célzattal.

A léböjt lényege, hogy nem fogyasztunk szilárd táplálékot, csak iszunk. Többféle léböjt "recept" létezik, én a Dr. Buchinger-féle böjtöt csináltam a múltkor és nekem az nagyon bejött, úgyhogy most is ezt fogom csinálni. Egyébként a kúrát ajánlatos minimum 3-4, maximum 7-10 napig csinálni. Aki először csinál ilyesmit, annak a 3-4 nap javasolt, de persze lehet hosszabban is.

2 érdekes link a böjtről:
http://www.egeszseges-elet.hu/index.php?page=doc&cat=1&item=1001
http://www.phoenix.hu/hu03_a/01/index2.php?url=interjulebojt_f&navid=18

És akkor a Buchinger-böjt napi lebontásban:

1. nap felkészítő/tehermentesítő nap: ilyenkor ebéd után már ne együnk semmit. Lehet egyébként különféle "menük" közül válogatni, rizsnap, gyümölcsnap, krumplinap stb. A lényeg, hogy nagyjából diétás jellegű, könnyen emészthető ételeket együnk.

2.-7-8. nap (attól függően, hogy hány napig akarunk böjtölni) böjti napok:

Reggel: béltisztítás, böjttea
Ebédkor: kb. 2 dl zöldséglé, vagy zöldségleves lé
Este: kb. 1 dl gyümölcslé vízzel hígítva, böjttea

1. felépítő nap: (minél tovább tartjuk a böjtöt, annál több napot kell a felépítésre szánni)

Reggel: 1 alma
Ebédkor: a zöldségleves a puhára főtt zöldségekkel
Uzsonna: 1 alma
Este: zöldségleves vagy kis saláta Wasa-val

2. felépítő nap: most már lehet kicsit bátrabban enni, de még mindig fontos, hogy maradjunk a salátáknál, leveseknél, gyümölcsöknél, könnyű ételeket fogyasszunk.

(itt egy link németül, nagyon részletesen, receptekkel össze van foglalva a Buchinger böjt: http://www.heilfastenkur.de/tth_Heilfasten_nach_Buchinger___Luetzner.shtml)

Fontos:

1. Béltisztítás: ezt lehet forró citromlés víztől kezdve egészen a glaubersós durva változatig variálni, több lehetőség is van. Viszont nagyon lényeges, mert ezáltal gondoskodunk arról, hogy a szervezetünkben felszabadult mérgek ki is kerüljenek a szervezetből. Így megelőzhetjük a fejfájás, hányinger és más kellemetlen mellékhatásokat.
Én egyébként reggelente forró citromos vizet ittam, esténként pedig szenna levél teát, aminek szintén hashajtó hatása van.

2. Testmozgás: bármilyen hihtetelen, de fontos, hogy minden nap mozogjunk valamit. Az első pár napban, amikor gyengék vagyunk, inkább jóga vagy laza torna javasolt, aztán lehet már "keményebben" is edzeni.


Még majd írok, ami eszembe jut, addig is bármi kérdésetek van, kérdezzetek nyugodtan! :)
Ja és a léböjt címke alatt a múltkori léböjtös tapasztalataimat is olvashatjátok, hogy tudjátok mire számítsatok ;)

5 megjegyzés:

Réka írta...

Hú, köszi! Átnézem a linkeket is nemsokára meg visszaolvasom a múltkoridat is (bár azt akkor követtem), de 3-4 naposra beállok közétek.

Eddig egyszer csináltam víz-napot, v mit, h egész nap nem ettem, csak ásványvizet ittam, de az csak 1 napos volt, és hatása sem volt.

keriann írta...

Víznapot én is csináltam már régebben, rettenetes volt, folyton rosszullét kerülgetett. A léböjt azért sokkal jobb annál :) Hajrá!

tera írta...

Én már négy napos léböjöt próbáltam, az nagyon jó volt. Most 7 napot tervezek. Már csak 12 nap!!! Azt hiszem a kávéról lesz legnehezebb lemondanom.Ti kávéztok?

keriann írta...

És te is hasonlóan csináltad? Én mondjuk nem sűrűn kávézok már. Naponta semmiképpen. Próbáltad már helyette a zöld teát? A hatása hasonló. És van mindenféle ízesítéssel, így kicsit fel tudja dobni a reggelt is :)

tera írta...

Én jóval több levet ittam, naponta ötször két decit.
Most mindenképp így fogom csinálni.
Na meg ezt szoktam olvasgani, tanulságos:
http://kispad.hu/mt/mt-search.cgi?IncludeBlogs=1&limit=50&search=b%C3%B6jti+%C3%A9nblog