2010. február 22., hétfő

Candida diéta (lúgosítás)

Akkor az ígért pár szó a "diétáról", amit mától újult erővel próbálok tartani. A legjobban és legtömörebben összefoglalva Norci blogjában találtam meg, ehhez nem is tudok igazán hozzátenni, úgyhogy ide be is másolom, remélem nem haragsziok meg érte :) Egyébként Váradi Tibor előadása a forrás:


Hogy alakul ki?

Azt mindenki tudja, hogy a candida egy gomba, amely a szervezetben normális esetben jelen van, van egy egészséges szintje, amit az immunrendszer biztosit, tart fent. Ha azonban az immunrendszer legyengül, kikerülnek az irányitása alól a gombák (és a bacik, virusok), nem tudja őket kordában tartani. Ezért tehát minden olyan dolog, ami az immunitást gyengiti, a gombáknak és a fertőzéseknek kedvez. Ebben nagy szerepe van a táplálkozásnak és az életmódnak, főként a sav-bázis egyensúlynak. Ha az immunitás legyengül, a szervezet savas, a bacik, gombák zöld utat kapnak.

Immungyengitők/savasitók
  • savasitó, finomitott, cukros, erjesztett ételek, vagy alapjában lúgos ételek rossz kombinációja, pl. gyümölcs-gabona, krumpli-gabona. A szénhidrátot drasztikusan csökkenteni kell, főleg a cukortartalmú ételeket, gyümölcsöket, de a fehérlisztes, élesztős pékáruk, ecetes, kovászolt, stb. ételek is ide tartoznak.
  • mozgáshiány és oxigénhiány - megfelelő oxigénszint nélkül savasodik a szervezet és erjednek az ételek normál lebomlás helyett. Ebben persze szerepe van a tönkrement bélflórának is, amely nem képes lebontani az ételt és a felszivódás gyengesége miatt a fontos vitaminok, nyomelemek nem kerülnek be a szervezetbe.
  • vizhiány - normál esetben napi 2-2,5 liter tiszta folyadék (tiszta viz) szükséges az emberi szervezetnek.
  • szenvedélybetegségek: alkohol, cigaretta, kávé, csoki, fekete tea és társai, melyek mind savasitanak,
  • antibiotikumok (közvetlenül vagy állatok húsán keresztül), fogamzásgátló tabletta szedése, gyógyszerek, kemoterápia, nyugtatók, altatók, védőoltások, festékek, oldószerek, kőolajszármazékok, nehézfémek
  • adalékanyagok, E-k, szinezékek, minden mesterséges anyag, amely a feldolgozott és készételekkel bekerülhet,
  • nassolás, két étkezés közti kevés szünet - ilyenkor összeerjednek az ételek, mert nincs ideje a szervezetnek végigvinni az emésztési folyamatot, mivel "ráeszünk",
  • lelki savasitók: stressz, túlhajszoltság, idegesség, rohanás, lelki mérgek
  • elektroszmog, földsugárzások
  • allergizáló ételek, közeg
  • fertőzések
Immunerősitők, ezáltal gombaölők
  • fentiek kerülése, plusz:
  • rendszeres mozgás, légzőgyakorlatok, általános és célzott méregtelenités (böjt, beöntés, szauna, homeopátia, masszázs, kineziológia, mérgek kivezetése testileg és lelkileg)
  • relaxáció, nyugodt légkör és belső béke, harmónia megteremtése
  • fokhagyma, hagymafélék, torma, ezüst kolloid, grapefruitmag-csepp, Echinacea csepp, vitaminok: A, E, C, tökmag, olajos magvak (frissen feltörve) és hidegen sajtolt olajok, pl. lenmagolaj, oliva, kukoricacsira
  • rengeteg nyers zöldség, vagy zöldséglé, különösen erős lugositó a cékla, zeller, feketeretek, sárgarépa, valamint a csirák
  • lugositásra még szódabikarbóna, búzafű-lé
  • fűszerek, erjedésgátlók: pirospaprika, fahéj, kömény
  • gyógyteák, méregtelenitésre és erősitésre, pl. csalán a vérnek, keserű teák a májnak, pl. máriatövis, zsúrló, stb, gombaölésre kakukkfű, borsmenta, rozmaring
  • esszenciális zsirsavak (omega 3 és 6, stb.)
  • protexin kapszula a bélflóra visszaépitésére
Amit lehet
  • minden, ami immunerősitő, ld. fent, pl. zöldségek (főként nyers), savanyú gyümölcsök, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok,
  • mértékkel a következők:
  • teljes kiőrlésű, élesztőmentes kenyerek (házilag a legjobb, szódabikarbónával), gabonák: köles, árpa, tönköly, rozs, hajdina, zab, barnarizs, de csak nagyon kis mennyiségben (napi 20-40 g szénhidrát testsúlytól függően, ami iszonyatosan kevés)
  • burgonya héjában sütve, köménnyel
  • hüvelyesek (szója is ide tartozik)
A diéta elején előfordulhatnak tisztulási tünetek (láz, levertség, fáradékonyság), ingerültség, főleg a szénhidrát hiánya miatt, fázás, rossz közérzet, de ezen túllendül az ember.


Candida tünetek
  • állandó fáradékonyság, nehéz kelés, alvászavarok
  • emésztőrendszeri problémák, puffadás, hasfájás, székrekedés vagy hasmenés, gyomorfájdalmak
  • haj- és bőr problémák: viszketés (szem, fül, orr, végbélnyilás környéke), száraz bőr, töredezett haj, korpásodás, zsirosodás, hajhullás, foltos kopaszodás, körömelszineződés, körömgomba, repedezés, megvastagodás
  • nagy étvágy vagy épp étvágytalanság, túlzott fogyás vagy épp hizás, édes ételek kivánása (a gomba a cukorból táplálkozik), túlsúly
  • koncentrációzavar, emlékezetkiesés
  • izületi- és izomfájdalmak,
  • fejfájás, migrén, orrfolyás, orrdugulás, herpesz, szájzug berepedés,
  • fájdalmas menstruáció, PMS, fehér folyás, állandó felfázás, hólyaghurut, húgyúti megbetegedések, petefészek-gyulladás, prosztata-gyulladás, szexuális zavarok, gátlások, libidó csökkenése,
  • arcüreg-, homloküreg-, torok-, mandulagyulladás
  • sziv- és érrendszeri problémák: ingadozó vérnyomás, szivpanaszok, szivritmuszavar, gyakori, kapkodó légzés,
  • súlyos májértékek, csökkent májfunkció, pedig nem fogyaszt az illető alkoholt (hanem belül képződik az erjedéssel)
  • allergiák,
  • gyerekeknél hiperaktivitás (a cukor csökkentésével gyógyitható)
  • a candidás ember nagyon irritálja a dohányfüst, dohos, levegőtlen helyen rosszul van, légúti betegségek, asztma, ekcéma, szénanátha gyötri
Idézet a candida okozta mérgeződésről (Natúrsziget, 2008. szeptember 3.)

A Candida gomba jelenléte 79-féle különböző méreganyag felszabadulásával jár, ezek a véráramba kerülve igen rossz közérzetet okozna (Candidás betegeknél jól megfigyelhető ez a jelenség). A fentiek közül két méreganyag, az alkohol és az acetaldehid (az alkohol lebomlásakor keletkező, másnaposságért felelős bomlástermék) mennyisége olyan magas a Candidások szervezetében, hogy azok majdhogynem részegnek érzik magukat tőle.

Fontos továbbá, hogy az acetaldehid reakcióba lép a dopamin nevű idegingerület-átvivővel (neurotranszmitter) is, mentális és érzelmi zavarokat (izgatottság, depresszió, rossz koncentrációs képesség és szétszórtság) okozva a Candidával küzdő betegeknek.

Tévhitek a diétával kapcsolatban
  • Állati eredetű ételek: mivel a húsok, tej, tojás erősen savasitanak, eleve ki vannak zárva egy candida diétából. Mégis sok helyen olvastam, hogy a tojás, száraz húsok ehetők. Pedig nem.
  • Egy női honlapon azt olvastam, kávét lehet inni candida diéta alatt. Pedig nem, hiszen a kávé a vizelvonó hatása miatt oxigénhiányt és savas közeget teremt.
  • Aszalt gyümölcsök: szintén tiltottak, hiszen koncentráltan jelen vannak benne a cukrok.
Forrás: Váradi Tibor vonatkozó előadása

6 megjegyzés:

J írta...

mennyi ideig kell tartani egy ilyen kúrát?

Réka írta...

Most csak átfutottam, de azt hiszem erre nekem is szükségem lenne.

keriann írta...

Houpette: azt mondják, hogy nőknél 3-6 hónapot kellene tartani, férfiaknál elég 1-2. (Ugye milyen igazságtalanság???)

Reyca: valószínűleg nagyon sok embernek szüksége lenne rá...

Réka írta...

Délelőtt nem engedett kommentelni. Szóval végigolvastam és nagyon jónak hangzik, viszont hónapokig husi, de főleg sajtok és túrók nélkül élni, hát nem tudom. Igyekszem azért rávenni magam, de őszintén szólva 1 hónapot még simán kibírnék talán, na de hónapokat- fél évet, ez (túl) sok. Úgy talán el tudnám képzlni, h hetente egy alkalom sajt, v husi és persze kevés.
Igen, rengeteg emberre illenek a tünetek, kérdés, h valóban használna-e. Mondjuk nem kis kitartás kell hozzá, de megérné...

keriann írta...

Hát nem tudom, nálam inkább az élesztő és főleg a cukor a probléma. Azelőtt csak sejtettem, hogy ennyire függök ezektől. Egyébként ez a szigorú diéta, de nyilván az ember egyszer-egyszer kileng, nem hisze, hogy ez akkora probléma lenne. De a fél év az nekem is nagyon soknak tűnik. Majd meglátjuk ;)

Réka írta...

Igen, a liszt-cukor-élesztő kombó is elég "vonzó", de ettől talán könnyebben válok meg, bár ez sem biztos. Na mindegy, most léböjtölök majd Veletek, aztán meglátjuk. :-)