2010. december 5., vasárnap

Kardio edzés


A különféle edzéseket úgy is szokták csoportosítani többek között, h aerob ill. anaerob mozgásformáról van szó. Az aerobnál, ahogy a neve is mondja jut elég levego a szervezetbe a zsírbontáshoz, míg az anaerobnál nem. Ezért szokták mondani, hogy a zsírégeto zóna (180-életkor pulzusszám az átlagnál) nem annyira megterhelo, itt még nyugodtan tudunk bezsélgetni stb. Sokszor ezért azt hallani, hogy ebben a zsírégeto zónában kell mozognunk, ha fogyni akarunk, és figyeljünk, h nehogy tul magasra emelkedjen a pulzusunk. Na ez nekem mindig is sántított. Aki sportol, az tudja, hogy ha 30 percet a X-traineren setalgatok, az semmi ahhoz kepest, ha ugyanennyit futok a futópadon, es nekem ne mondja senki, hogy kevesebbet "fogyok" a futástól, mint a light-os mozgástól. Es így is van :)
Itt pedig a tudományos magyarázat: igaz ugyan, h kevesebb zsírt éget el a szervezet az anaerob mozgás alatt, %-ban, de mivel általánosan több kalóriát égetünk, így a zsír is ugyanannyi vagy több. Itt egy számolásos példa:
X emberke a zsírégeto tartományában lassú futás mellett eléget mondjuk 250 kcal-t fél óra alatt. Ennek 70%-a zsír, vagyis 19,4 g zsírt égetett el (9kcal~1g zsír).
Y emberke keményen fut, ugyanúgy fél órat, ezalatt eléget 550 kcalt. Ennek csak 40%-a zsír, de mivel az alap kalóriafelhasználása elve magasabb volt, ezért itt a 40% több, mint X-nél a 70%. Y tehát 550*0,4/9= 24,4 g zsírt égetett el.
Remélem nagyjából értheto a dolog :)

Lezárasként pedig ez a mondat állt a fólián (szerintem szuper jó):
Igazából mindegy, h mennyit mennyi ido alatt, hány százalékban zsírt stb. égetünk el, a lényeg, h élvezzük a sportot, örömet szerezzen, mert különben úgysem fogjuk rendszeresen csinálni.

Hát nem igaz? :D

1 megjegyzés:

Ajándékblog írta...

Szia,
van egy nyereményed nálunk. :) Jelentkezz kérlek e-mailben.